9 Eylül 2014 Salı

Azazil: Düğüm




                     Türk sinemasının son korku filmi Azazil: Düğüm, kısaca filmin özeti şöyle; Sinem, anne ve babası vefat ettikten sonra ailesinden kalan evde Teyzesi ve eniştesi ile yaşamaktadır. Üniversiteden sevgilisi Akın ile mutlu bir ilişkisi vardır. Bir gün Akın’la arabada giderlerken bir köpeğe çarpar ve ölümüne yol açarlar.
O günden itibaren Sinem için kabus dolu anlar arka arkaya yaşanır. Filmin durmayan temposu ve gerilimi seyirciyi müthiş bir korku seyri yaşatırken, metafizik ve paranormal olaylar üzerine başka bir bakış açısı getirecek. Filmin oyuncu kadrosunda genç ve yetenekli oyuncular Cansu Diktaş, Tolga Akman, Nurten İnan ve Zafer Altun’a Antalya Şehir Tiyatroları ustalarından Murat Ercanlı eşlik ediyor. Filmin hikayesi olarak metafizik uzmanı Salih Memişoğlu’nun başından geçen sıra dışı olaylardan uyarlandığı söylenmekte. Türk sineması çok mu taktı bu cin hikayelerine? Aslında bence de biraz fazla taktı ama daha önceki yazımda da söylediğim gibi eğer türk halkına hitap edeceksen fazla seçeneğinde yok zaten. Peki bu Azazil nedir senaristin uydurduğu bir isim mi, yoksa bir dayanağı gerçek hikayesi var mı? Aslında Azazil birçok dinde ve kültürde bilinen adından söz edilen varlıktır.
Azazil veya Azazel Arapça: عزازل, Azazil, İbranice: עזאזל, Aze'ezel olarak telaffuz edilir.

Azazil kelimesi, Arapça kökenli bir sözcüktür.Türkçe Şeytan anlamına gelmektedir. Yezidilik'te Yedigün Melek (Haft Raz Haftan)'ın birincisi. Melek Tavus (Tawûsê Melek, Melikê Tawis)'u simgeliyor.Kabala düşüncesine göre, Enoch kitabında belirtildiği gibi olan ve insan kızlarıyla evlenerek dünyada Nefilim'ler çağını başlatan düşen meleklerin başı. Şeytanın Adem'e secde etme emrinin verilmesinden önceki ismidir. Yahudi geleneğinde de Azazil'den bu şekilde bahsedilmektedir.İbni Kuteybe'ye göre, İblis'in isimlerinden biridir. Hallac-ı Mansur'a göre de Adem'e secde etmediği için azledilmiştir. Kur'an ve sahih hadis kitaplarında bu isme rastlanılmamaktadır.

İbranice'de El (tanrı) tarafından Azeez (desteklenmiş) anlamına gelir. Yom Kipur gününde mabeddeki hizmette yer alan iki keçiden, halkın günahını yüklenen birinin gönderildiği yer veya meleğin adıdır.


Midraşik anlatımlara göre;

Nuh Tufanından sonra putataparlık yayıldı, Tanrı bu duruma çok öfkelendi. İki melek Şamhazai ve Azail Tanrı’ya: Ey evrenin efendisi, dünyayı yarattığında, sana o çok önemsediğin insanın ne mal olduğunu söylemedik mi?

Tanrı: Çok iyi biliyorum ki, eğer dünyanın hükmünü size verseydim, kötü tutkulara kapılıp insanlara karşı zalim olacaktınız.

Melekler: Eğer insanların arasına karışmamız için bize izin verirsen bilgelikle ismini yücelteceğimizi göreceksin.

Tanrı: Gidin ve insanlar arasında yaşayın, size izin veriyorum… ……… Çok geçmeden Şamhazai “Ester” isimli genç ve güzel bir kız gördü ve yatma teklifinde bulundu, Kız; Sizin göklere çıkabilmenizi sağlayan o sihirli kelimeyi bana öğretmeden seninle yatamam.

Melek kelimeyi kıza öğretti, kız kelimeyi söyleyerek göğe yükseldi.

Kız kendini ahlaksızlıktan uzak tuttuğu için göklere, Yedi Yıldız’ın arasına yükseldi ve oradan Tanrı’ya övgüler sundu.

Melekler daha da ileri gidip güzel insan kızlarıyla ilişkiler kurdular ve çocukları (Nefilim) oldu.

Yani bu isim aslında o kadar da basit ve uydurma bir isim değil. Türk korku filmleri bakalım daha ne kadar bu çizgide devam edecek bekleyip göreceğiz ama benim tahminim daha çok uzun bir süre bu tür filmler çekmeye devam edecekler sonuçta fazla seçenekleri de yok değil mi :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder